Karamel cheesecake!

Voor mijn verjaardag maakte ik een ontzettend ongezonde maar overheerlijke cheesecake ❤. En omdat hij zo lekker was, wil ik het recept niemand onthouden 😉 En kijk helemaal onderaan vooral ook even naar mijn tips!

Ingrediënten

Voor de bodem

 • 200 gram bastognekoekjes
 • 75 gram roomboter

Voor de cheesecake

 • 600 gram roomkaas
 • 300 ml slagroom
 • 200 gram poedersuiker
 • 4 tl gelatinepoeder
 • Zakje vanillesuiker

Voor de karamelsaus

 • 200 gram suiker
 • 50 gram roomboter
 • 100 ml melk
 • 100 ml slagroom
 • 2 tl zeezout (of meer, naar smaak)

Verder nodig

 • Springvorm 22 cm
 • Mixer
 • Steelpan

Werkwijze

Bekleed als eerste de bodem van je springvorm met bakpapier.

Voor de bodem verkruimel je de bastognekoekjes met een foodprocessor. Of doe ze in een grote, stevige zak en ga los met je deegroller 😉 

Smelt ondertussen de roomboter in een steelpannetje. Als deze gesmolten is meng je de koekkruimels er door heen. Doe het mengsel in je springvorm en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm even weg in de koelkast.

Maak de karamelsaus. Hiervoor doe je de suiker en de boter in een steelpannetje. Laat de suiker langzaam smelten. Blijf er bij, suiker kan heel snel verbranden! Ben ook voorzichtig met spatten want gesmolten suiker is gloeiend heet. Als de suiker een mooie lichtbruine karamelkleur heeft haal je het pannetje van het vuur. Doe nu in kleine scheutjes de melk en de slagroom er bij. Ook hier voorzichtig, als je het te snel erbij doet gaat het stomen en kun je je verbranden. Blijf roeren als je de melk en slagroom toevoegt. 

Zet het pannetje terug op het vuur en blijf verwarmen en voortdurend roeren tot je saus weer een egaal mengsel is. Voeg nu het zeezout toe. De saus zal nog verder indikken door het afkoelen dus laat hem niet te dik worden. Is hij na het afkoelen toch te dik, verwarm hem dan weer voorzichtig en voeg wat extra melk toe. Laat de saus voldoende afkoelen anders gaat je roomkaasmengsel smelten als je de saus toevoegt.

Klop nu de roomkaas samen met de poedersuiker en 2 tl gelatinepoeder tot een egaal mengsel. Klop ook de slagroom met een zakje vanillesuiker en 2 tl gelatinepoeder (een zakje klopfix kan ook). Meng de slagroom met een houten lepel door de roomkaas tot een egaal mengsel. 

Doe het roomkaasmengsel in de springvorm. Wissel eventueel af met nu en dan een lepel van de karamelsaus als je dat wilt. Heb je alle roomkaas in de vorm, doe dan het restant van de karamel op de bovenkant en strooi eventueel nog wat zeezout er over. 

Laat de cheesecake enkele uren opstijven in de koelkast voor je hem aansnijdt. Ja, ik weet het, dat is moeilijk 😉 maar trust me, doe nou maar gewoon. Haal hem na een paar uurtjes uit de koelkast en verwijder de springvorm. Eet smakelijk!

Wat ik ook nog deed...

Wat ik ook nog deed bij mijn cheesecake, was de bodem voorzien van een laagje chocolade. Alleen... dat laagje was net wat te dik om het praktisch te maken. Lekker was het natuurlijk wel ;) dus als je je cheesecake nóg lekkerder wilt maken, smelt dan ongeveer 100 gram chocolade (ik denk dat je er met deze hoeveelheid wel bent, ik gebruikte namelijk meer dan dit) en smeer dit dunnetjes over je koekjesbodem. Hou je nog over, dan kun je 2 dingen doen: 

 1. toch verder uitsmeren over je bodem en voor lief nemen dat het eten van je cheesecake wat lastiger gaat door een dikke plak chocolad op je bodem
 2. een lepeltje pakken en heerlijk gesmolten chocola gaan lepelen...

Tips!

Ga gewoon lekker voor de goedkoopste variant van je ingredienten. Je kunt best monchou roomkaas kopen, maar een bakje white lady zuivelspread is net zo goed (zachter zelfs, dan een pakje monchou), zit 3 keer zoveel in en kost evenveel. Reken uit je winst!

Je kunt in plaats van gelatinepoeder ook gewoon klopfix gebruiken. Alleen, ook hier geldt: stukken duurder. Koop een grote pot gelatinepoeder en gebruik deze vanaf nu als je slagroom klopt. Theelepeltje erbij en het effect is precies hetzelfde als een zakje klopfix. Sterker nog: klopfix is hetzelfde als gelatinepoeder. 

Ga je poedersuiker kloppen, start dan met een langzame stand van je mixer. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het NIET verstandig is omgemengde poedersuiker op volle snelheid te gaan mixen. Lees: een witte keuken (en nee, dat is die van mij echt niet van zichzelf...)